Anastasia Mirzoyan offers a fresh take on the Bauhaus aesthetic for a historic apartment

“Housing is a very individual thing,” says Anastasia Mirzoyan, founder of Kyiv design firm Anastasia Mirzoyan Bureau. “Modern housing must meet the modern needs of its residents.”

The resident of Mirzoyan’s latest project — a self-proclaimed “global citizen” who admires the Bauhaus aesthetic and the city’s vibrant art scene — needed a starting point for a lifestyle, she says, ” which should fit in a backpack”. Its design simply divides the 650 square foot apartment, located in a house built in 1874 in Kyiv’s historic district, into public and private space. Each area is then further divided via furnishings: a custom installation of open shelving separates the sleeping and social areas, while a monumental island in green marble keeps the kitchen and bath area unobtrusive, and also conceals all the necessary devices.

“We wanted to show the historical context, so we left some of the enclosure structures open,” she says, to showcase the stonework. But the heart of the house is the bespoke wooden table in the center of the apartment, a hub for socializing, working and dining in a modern ensemble.

A Muuto floor lamp illuminates a vintage sofa.
A Hay lamp sits on a Muuto table next to a bespoke bed from Woodwerk.
A Hay lamp sits on a Muuto table next to a bespoke bed from Woodwerk.
An &tradition pendant light hangs above a bespoke table, with Enea chairs.
An &tradition pendant light hangs above a bespoke table, with Enea chairs.
the dining room
In the dining room, a painting by Masha Reva hangs next to a rug by Massimo Copenhagen.
The kitchen cabinets are from UA Makers.
The kitchen cabinets are from UA Makers.
A dark green Guatemalan marble island separates the kitchen and bathroom.
A dark green Guatemalan marble island separates the kitchen and bathroom.
Graphic tiling is by Topcer.
Graphic tiling is by Topcer.
Green tile from Detiles Mosaic Tiles defines the powder room.
Green tile from Detiles Mosaic Tiles defines the powder room.

Comments are closed.