Waverly Goes for a Simple, Not Exaggerated Aesthetic Look for New Bremer Avenue Bridge | New Policies

WAVERLY — City officials favored a simpler aesthetic look for the replacement Bremer Avenue Bridge during discussions this week about possible upgrades.

The Iowa Department of Transportation has estimated that the current bridge, which crosses the Cedar River downtown, is nearing the end of its useful life. The agency says it is more cost effective to replace rather than repair the bridge.

According to Councilor Rodney Drenkow, adding plinths – foundational pieces for a flat surface or artistic creation – to four new overhang areas was originally considered a possibility.

He led the discussion at a city council meeting on Monday about adding improvements beyond what is considered “full”. Drenkow also floated the idea of ​​adding “bridge entry markers”.

“You know, beauty is the river, so the more we add, the more we take out,” Councilor Matthew Schneider said. “I think the cleaner, the simpler, the better.”

People also read…

Baseboards could support a canopy structure, art project, or other vertical structures.

“I think there should be people walking by regularly to pick up trash that’s left on them — you know, people who put something down and walk away,” Schneider said.

Councilor Brian Birgen said he would be more willing to go with the pedestals “if we had a good view” of what they could support. But without this plan, there was nothing “inspiring” to include them.

“I wouldn’t put them in there because you’re going to have to shovel around it,” Councilwoman Anne Rathe said.

Although there was no green light given on the pedestals, the council made other beautification decisions.

They reached consensus on adding a thin veneer brick facing to separate pedestrian traffic from vehicular traffic.

Also, the viewpoints, which the current bridge lacks, will be an ellipse shape rather than the original trapezoid included in the render.

The rounded edge, as opposed to the sharp corner, might be safer because, as one adviser pointed out, people may tend to pose close to them, as the main characters did in a famous scene from the Titanic movie.

The rounded area may be more convenient for snow removal and in case other utility equipment needs to fit inside.

The council also chose a “flow” railing design, created by a contrast of dark and light rods. One consideration was a completely transparent acrylic panel.

“It matches the signage we’re putting up all over the city with the parks and the sort of curvy design that’s on the new park signs,” Rathe said.

For Birgen, the “flow” design reminded him of the “Shades of Rhythm” amphitheater in Kohlmann Park.

Drenkow said the costs for the additional beautification would be covered by the DOT.

Comments are closed.